Bazar malih proizvođača hrane i pića – Specijaliteti
bazar malih proizvođača

Bazar malih proizvođača hrane i pića

Centar Beograda je u nedelju 13. juna bio mesto okupljanja malih proizvođača domaćih proizvoda i svih onih koji cene njihov trud i rad, a koji uživaju u konzumaciji autentičnih ukusa. Nas je put naveo baš na ovo mesto, a utiske i atmosferu sa bazara prenosimo vam putem ovog teksta i fotografija.

Organizator ovog bazara je Ana Nešić sa svojim timom administratora fejsbuk grupe “Mali proizvođači hrane u Srbiji“, koja broji više od 100 000 članova. Restoran Azbuka je ustupio svoju baštu da ugosti izlagače i posetioce. Kapacitet bašte je omogućio da se okupi oko petnaestak izlagača/proizvođača, mada je i pored tako “male, a odabrane ekipe”,  bogatstvo ukusa bilo na vrhunskom nivou.

organela voće, povrće i sokovi

Organela

Za početak bismo izdvojili proizvode Organela. Predstavili su se organskim voćem, povrćem, jajima, potom džemovima, sokovima i čajevima. O kvalitetu nećemo ni pričati, jer je njihovo ime garancija kvaliteta. Tu su bili i Korali, koji su u ponudi imali čokoladne poslastice. Bilo je teško odlučiti se za omiljene – sa belom ili crnom čokoladom.

testenina od davnina Jovana Mitrović Ranđelović

Testenina od davnina

Tezgica koja nam se posebno dopala je nudila proizvode iz Malče (Niš) – Testenina od davnina. Nismo odoleli ručno rađenim testeninama od speltinog brašna sa dodatkom spanaća. Bilo je tu i drugih vrsta testenina, kao i sosa od pasterizovanog paradajza. Ljubazna Jovana nam je predstavila još jednom suvi začin sa kurkumom, o kome smo već pisali u našim izabranim proizvodima. Više o tome pročitajte OVDE.

pčelinjak Stevanović

Pčelinjak Stevanović

U samom uglu bašte smestio se najmlađi pčelar koga smo upoznali, a koji vredno brine o pčelinjaku Stevanović. Kod njega smo probali najneobičnije kombinacije ukusa i ostali oduševljeni spojem nespojivog. Svakako preporučujemo i vama da probate med sa bademom u kome je mesto našla i himalajska so. Ukus donekle podseća na kikiriki puter. Još jedan njihov proizvod koji je ostao zapažen jeste med sa kurkumom, đumbirom i cimetom, i sve to takođe začinjeno himalajskom solju. Ovi proizvodi ne samo što su zdravi i ukusni, već su odličan izbor za pripremu dresinga, preliva, sosa…

slatka teglica

Slatka teglica

Odmah pored ovog “medenog” izlagača, svoje mesto je pronašla Slatka teglica. Slatka teglica nas svojim džemovima, sokovima i čajevima vraća u detinjstvo, ali i nudi neke nove kombinacije ukusa kao što su džem od maline sa čija semenkama i stevijom, za one koji vode hrono dijetu. Osim ovih teglica, Mala Vlajna je takođe predstavila svoje medne proizvode.

sok od jabuke, bag in box, Zekić

Poljoprivredno gazdinstvo Zekić

Destilerija Braća Rajković je promovisala “Potpis”, rakije i likere, bogate ukusima srpskog voća (šljiva, dunja, kajsija, malina…). Od alkoholnih pića, bazar je predstavio i vinariju Plavinci, koja je pored vina, ponudila posetiocima nesvakidašnji preliv od aronije sa crnom čokoladom i papričicama, kao i jerusalimsku artičoku (čičoku), koren izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Od napitaka, svoje izlagačko mesto je pronašlo gazdinstvo Zekić, sa ponudom pasterizovanog soka od jabuke. Osim toga što se izdvajaju svojim zdravim proizvodom, ono što ih posebno ističe u odnosu na ostale proizvođače sličnih proizvoda jeste netipična, a izuzetno praktična ambalaža – bag in box sa točilicom.

Que koza dimljeni sir

Que koza sir

Kada je reč o slanim zalogajima, naše preporuke idu za Gostiljski sir sa Zlatibora, ali i za savršen dimljeni kozji sir Que koza. Imali smo priliku da probamo taze grilovan sir, koji nas je pridobio svojim bogatim ukusom da smo isti i pazarili. Pored sireva, posetioci su mogli da degustiraju i kvalitetne ovčije prerađevine, poput kobasica i pršuta farme Lazarević.

farma Lazarević

Farma Lazarević

Naši utisci o izlagačima su veoma pozitivni. Izuzetno ljubazni domaćini, spremni da predstave svoj proizvod na najbolji način, rado posvećuju pažnju svakom posetiocu. Bilo je tu i stranaca, koji su uživali u degustaciji proizvoda za koje možda nikad nisu ni čuli. Sve pohvale idu i organizatorima. Nadamo se da će nas uskoro ponovo obradovati pozivom na sličnu manifestaciju.

 

 

Za sad nema komentara.

Leave a Reply