Utisci sa “Good food and wine” festivala – Specijaliteti
festival

Utisci sa “Good food and wine” festivala

Imala sam priliku da do sada posetim mnoge sajmove i festivale hrane i pića. “Good food and wine” je jedan od onih za koje bih mogla da kažem da su se pokazali u odličnom svetlu, u smislu organizacije i ideje. Ulaz besplatan, lokacija pristupačna i pogodna da se nakon posete festivalu prošeta obalom Save.

džemovi na štandu

Okupljeni izlagači su predstavili svoje proizvode vrhunskog kvaliteta, a mnogi od njih su imali i inovacije u kombinacijama ukusa. Mene su najviše privlačili štandovi sa džemom, medom i namazima, što zbog potreba izdvajanja proizvoda za ovaj sajt, što zbog toga što sam sladokusac. Pored toga što su proizvodi koje sam degustirala bili fenomenalni, prijatno sam se iznenadila ljupkošću vrednih domaćica koje ih prave. Tako npr. moja draga imenjakinja, Danijela, mi je rado pričala o svojim džemovima i bilo mi je veoma teško da se odlučim koji da izaberem za sekciju Naš izbor – Proizvođači. Dacin špajz je iznedrio teglice u raznim nijansama crvene boje, i ako ste slučajnu ušli sa te strane festivala, nije bilo šanse da se ne zaustavite i očima gutate ovu lepotu.

kozji sir

Sledeći štand koji nam je privukao veću pažnju je tezgica sa šarenom testeninom. Kada bih morala da vagam da li više volim testenine (testo) ili slatko, verovatno bih se odlučila za neku kombinaciju (štrudla, krofne…). Međutim, ovaj štan izlagača iz Batajnice je imao proizvod od kozjeg sira. Ja baš nekako i nisam neki ljubitelj tako jakih mirisa i ukusa, ali sam iz znatiželje probala njihovu “Rikozu“. Utisak? Pojela bih celu teglicu! Sigurno je maslinovo ulje sa raznim nekim biljčicama malo ublažilo tipičan “šmek” koji imaju proizvodi od koze. Šta god da je, ja sam se oduševila. Ne zaboravimo i dve preslatke devojčice koje su bile odgovorne da se pobrinu da na štandu sve bude na mestu. Kako onda da mi se ne dopadnu proizvodi…

zapečeni sira sa slaninom

Najinteresantnija mi je bila priča o bamiji, biljci za koju do sad nisam čula. Zbog toga ću njoj posvetiti poseban članak. Na festivalu je naravno bilo vina. Probah beli bermet vinarije Stanimirović, jer (jel’te) volim slatko. Dopalo mi se. Ima slatkast ukus nekog blagog likera. Domaći delikatesi raznih sušenih proizvoda su takođe bili deo ponude na štandovima, a meni je prikao pažnju štand gazdinstva Miletić. Tu sam probala zapečeni sir sa slaninom. Odličan je! Idealan za predjelo.

Kući naravno nisam otišla bez makovnjače, uspomene koja je trajala toliko dugo koliko je trajalo fotografisanje iste. Nakon toga je ostao samo okrajak, za sutra. Majstori ove poslastice su iz Čuruga i u ponudi su imali i vanilice i ostale sitne kolače.

Izostavila sam dosta toga, ali sve u svemu, opšti utisak o organizaciji, izlagačima i proizvodima je izuzetno pozitivan. Radujem se sledećem susretu sa vrednim domaćinima koje sam upoznala. Do tada, želim im mnogo zadovoljnih mušterija!

, , , , , , ,

Za sad nema komentara.

Leave a Reply