Slatko
Lešnik u teglici sa cejlonskim cimetom
Ovaj fantastično ukusan proizvod je pravi melem ne samo za nepca, već i za celokupan organizam. Lekovita svojstva bagremovog meda, lešnika i cejlonskog cimeta predstavljaju pravu blagodet za imunitet i prevenciju mnogih obolenja. Međutim, mi nismo eksperti za medicinu, ali svakako jesmo kvalifikovani da “Lešnik u teglici” ocenimo najvišom ocenom. Aroma pečenog lešnika koji je usitnjen, a potom sjedinjen sa medom i cimetom je jedinstvena kombinacija ukusa kojoj niko ne može odoleti. Naša preporuka je da grickate samo najbolje, kako kaže slogan poljoprivrednog gazdinstva Zarić. Po 1-2 kašičice ujutru, razbudiće vaš organizam i jačati vaš imunitet.
Kremasti sir sa paprikom
Crvene tačkice na beloj površini vam ukazuju na to da je ovde nešto drugačije. Ovaj ljutkasti mlečni proizvod od kravljeg mleka bi trebao da se nađe u tanjiru svakog pravog gurmana i svih onih koji vole da eksperimentišu sa ukusima. Nama se izuzetno dopao kao deo predjela i preporučili bismo ga svakoj domaćici i domaćinu koji žele da obogate svoju slavsku trpezu kvalitetnim namirnicama. Pošto je ovaj sir kremast, može se koristiti i kao namaz, a sa druge strane može biti poslužen i kao kriška. Zamislite dobru domaću pršutu sa ovim sirom!
“Jakovov” prah-brašno od kupina
Nismo videli ništa slično na našem tržištu poput Jakovov prah-brašna. Reč je o prirodnim proizvodima od voća i povrća koji ne sadrže nikakve dodatke poput boja, aroma, šećera, konzervansa. Mi smo isprobali prah-brašno od kupina i uverili se u kvalitet. Napravili smo voćni jogurt tako što smo u grčki jogurt dodali ovaj čudesni voćni proizvod i kao dekoraciju, a i radi dodatnog užitka, naseckali suvo voće. Uživali smo u svakoj zahvaćenoj kašičici ovog laganog, a zdravog dezerta. Plan je da ostatak prah-brašna iskoristimo kao dodatak kolačima i veoma smo nestrpljivi da probamo i to. Na njihovom sajtu možete da pogledate savete i recepte za pripremanje zdravih obroka sa njihovim prah-brašnom.
Turšija od patišon bundeve
Verovatno ste bundevu konzumirali u raznim oblicima: slatko, slano, pečeno, kuvano… A da li ste probali možda turšiju? Mi vam svakako preporučujemo da obogatite svoju kuhinju ovom neobičnom zimnicom, koja će dobro doći kao salata uz glavno jelo. Kada vam dosade kiseli krastavčići, peglana paprika, kiseli kupus ili obična turšija, tu je patišon bundeva koja će svojom kiselo-slatkastom kombinacijom da unese raznolikost ukusa. Ukusom podseća na tikvice i krastavce, tako da za one koji nisu baš odvažni da eksperimentišu sa novim jelima, ovo neće biti prevelika razlika od do sada probanih salata.
Kremasti med sa malinama
O značaju meda nema potrebe ovde govoriti. Međutim, zanimljivim dodacima itekako treba dati prostora za promociju. Imali smo sreću da naiđemo na medenu kombinaciju livadskom meda i liofilizovane maline. Kremasta tekstura se topi u ustima, a slast meda se meša sa aromom maline. Pravi užitak za sve uzraste i hedoniste. Napravljen je od 100% prirodnih sirovina i verujte njeno trajanje je kratkog veka, jer je nemoguće ostaviti malo za kasnije. Idealan je kao namaz na hleb za slatke užine ili doručak na brzaka, jer daje energiju za ceo dan, a endorfin dostiže maksimum, te je zagarantovano dobro raspoloženje.
Kafa od bamije – bez kofeina
Kao izuzetno zdrava namirnica koja se koristi kao dodatak mnogim jelima, bamija je svoju ulogu pronašla u vidu napitka sa ukusom i mirisom kafe, bez kofeina. Ne izaziva nesanicu i ne utiče na nervni sistem, te je zato pogodna za sve, pa i za srčane bolesnike. Od njenih lekovitih svojstava treba spomenuti da pospešuje varenje, jača imunitet, umiruje gastritis i čir, a dobra je i protiv glavobolje. Može se kuvati kao standardna kafa ili pomešati sa hladnom vodom, pa konzumirati kao ledeni napitak. Bolje osveženje u letnjim danima nećete naći.
Crna čokolada sa zelenim kardamonom i kozjim sirom
Da li ste čuli za kardamon? Ovaj azijski začin se najčešće koristi kao dodatak kafi i slatkišima. Ima slatkasto-ljutkasti ukus i izuzetno je lekovit. Ovde je svoje mesto pronašao u crnoj čokoladi, zajedno sa sitno rendanim kozjim sirom. Ovu neobičnu kombinaciju ukusa sjedinjuje kakao izuzetnog kvaliteta, sa geografskim poreklom sa Madagaskara. Iako je reč o crnoj čokoladi, ona uopšte nema gorčinu kakvu inače srećemo kod industrijskih crnih čokolada. Veoma je ukusna, kvalitetna i zdrava. Znatiželjni hedonisti sigurno neće ostati ravnodušni.
Džem od malina i divlje ruže
Sezona svežih malina ne traje dugo, te se od jeseni, pa sve do sledećeg leta moramo okrenuti nekom proizvodu koji će nam pružiti kakav takav ukus ove veoma zdrave voćkice, kad je se zaželimo. Nedavno smo otkrili kutak u Vojvodini koji krije recept za fantastičan džem od malina. No, nas ne interesuje recept, već proizvod. A taj proizvod je idealna kombinacija maline i šipurka (divlje ruže). Kada zahvatite kašičicom, džem prosto nadražuje oči svojom teksturom, a kad ga okusite, kao da ste zagrizli malinu. Pun ukus maline i slast šipurka, osvojiće vas za par sekundi i nećete moći odoleti ostatku teglice. Ne zaboravimo da osim dobrog ukusa, proizvod mora biti kvalitetan i zdrav, što u ovom slučaju i jeste tako. Pravljen je od prirodnih sastojaka i bez konzervansa.
Domaći začin sa kurkumom
Za svaki specijalitet potrebne su sveže i kvalitetne namirnice. Međutim, ono što će pečenu piletinu, teleću čorbu ili gulaš učiniti posebnim i drugačijim su dodaci. Naravno da je od svakog industrijskog začina bolje domaće sušeno povrće, ali kad se njemu doda i kurkuma, onda se o kvalitetu ne raspravlja. Tada svako jelo dobija toplu, žutu boju i postaje još bogatije i zdravije za pregršt hranljivih sastojaka koje nam ova biljčica iz Azije pruža. Miris, ukus i boje ove domaće vegete sa kurkumom čuva staklena ambalaža – pažljivo upakovana teglica. Prednost ovog začina je i ta što ga možete koristiti kao instant supu tako što u proključalu vodu ubacite par kašičica začina, posolite i dodate rezance. Za 5 min. imate pravu, domaću supu.
*Napomena: sve cene su sklone promenama, te je najbolje obratiti se lično proizvođaču radi tačne informacije. Za kvalitet proizvoda su odgovorni proizvođači.