Kulinarska ponuda na sajmu turizma – Specijaliteti
sajam turizma u Beogradu

Kulinarska ponuda na sajmu turizma

Poslednji vikend marta bio je rezervisan za 43. međunarodni sajam turizma. Iako je naš utisak da su sajmovi turizma pre pandemije Covida 19 bili bogatiji u smislu većeg broja izlagača, nije nas razočarao ni ovaj sa koga smo se upravo vratili. Šta više, naš utisak je da su učesnici sajma imali veoma dobru ponudu, ne samo turističkih aranžmana, već i autentičnih specijaliteta lokacija sa kojih dolaze.

S obzirom da ovo nije bila manifestacija koja za cilj ima prezentaciju hrane i pića, mnogi izlagači su ipak svoje lokalitete predstavili i putem prehrambrenih proizvoda tipičnih za njihov kraj. Tako su budući putnici mogli da saznaju mnogo toga i o lokaciji koju će posetiti (kulturno-istorijski spomenici, ugostiteljski objekti, prirodne lepote…), ali i o specijalitetima koje pripremaju domaćini i kuvari iz tog mesta i okoline. Ostavićemo autorima drugih blogova da pišu o sajamskim i first minute ponudama raznih agencija. Mi ćemo se pozabaviti nama omiljenom tematikom – hranom.

Bez obzira što nam je svima dobro poznata balkanska kuhinja, nismo odoleli da probamo i sa vama podelimo fotografije starih (poznatih) i novih brendova hrane i pića iz našeg okruženja. Krenimo redom…

Jedan od lepših štandova, bogat cvećem i voćem u prerađenom obliku, bio je štand “Mionica koju volim”. Proizvodi od šljive, višnje i jabuke, kao i med, mamili su posetioce. Agranela je između ostalog predstavila i čokoladirane suve šljive (naslovna fotografija).

Sremski Karlovci štandTuristička organizacija opštine Sremski Karlovci je štand dekorisala njihovim čuvenim kuglofima, ali i vanilicama, medenjacima i drugim popularnim vojvođanskim slatkišima.

Pimnica Perić tamjanika

Pimnica Perić iz Rajca je bila deo izlagača iz istočne Srbije. Predstavili su se svojom čuvenom Crnom tamjanikom, vinom koje budi sva čula.

 

Akademska rakija

Čuvenu “Stomakliju” destilerije Prokupac smo videli na štandu topličkog okruga. Od pića, nikako ne smemo preskočiti neverovatnu Akademsku rakiju koja osim kvalitetne šljive odležale u hrastovom drvetu, sadrži i listiće 23-karatnog zlata. Tu su i rakije od drugog voća. A da li ste znali da oni u ponudi imaju i rakiju od ananasa? Dobro ste pročitali – od ananasa. Ove ekskluzivne proizvode možete naći i poručiti na njihovom sajtu.

Butco suhomesnati specijaliteti

Marin špajz je predstavio pasterizovano voće i povrće u teglicama, a isti štand je delio sa But & Co suhomesnatim specijalitetima.

Hale 2A i 2C su bile rezervisane za sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA, što nam je takođe bilo interesantno za posetiti. Osim profesionalne opreme i tehnike za pripremu hrane, posetioci su imali prilike da vide i posuđe i escajg poznatih svetskih brendova Degrenne, Sola the Netherlands, Stölzle Lausitz i mnoge druge. Posebno smo obratili pažnju na postupak pripreme italijanskog sladoleda, kome je zaista bilo teško odoleti.

Unapred se radujemo svakom novom putovanju i svakom novom otkrivanju ukusnih specijaliteta. To i vama želimo!

Za sad nema komentara.

Leave a Reply