Farbanje jaja za Uskrs – Specijaliteti
Uskršnja šarena jaja

Farbanje jaja za Uskrs

Svi vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti se raduju Uskrsu kao jednom od najvećih i najradosnijih praznika. Mnogo običaja je vezano za ovaj svečani dan, a jedan kome se deca i svi kreativci raduju jeste farbanje jaja. Pripremili smo vam nekoliko metoda i saveta za uskršnje šaranje jaja.

Bela jaja – recept

Svaka boja će se najbolje primiti ako koristite bela jaja. U vreme praznika ih je teško naći, jer se brzo rasprodaju, ali zato vam dajemo jedan recept za izbeljivanje običnih (žutih) jaja.

Na 1l vode dodati 1dl sirćeta, može i manje. Jaja kuvati u ovoj tečnosti. Tokom kuvanja skidati penu sa površine. Skuvana jaja ohladiti i grubom stranom sunđera protrljati pod mlazom vode kako bi se skinuo ostatak pigmenta.

Dekupaž tehnika

Ovu metodu je nabolje koristiti na belim jajima. Reč je o “zdravom” šaranju jaja, tj. bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava. Potrebno je nabaviti salvete sa zanimljivim dezenom (cvetovi, tačkice, linije…) i belancetom lepiti isečene detalje na skuvana jaja. Postupak:

 1. Jaja skuvati i ohladiti.
 2. Salvete raslojiti i sa površinskog sloja iseći željeni dezen (detalj).
 3. Razbiti jedno sirovo jaje i odvojiti belanac. Blago ga viljuškom ulupati, ali da ne bude beo sneg već da ostane providna smesa.
 4. Četkicom zahvatiti malo belanca (ocediti višak) i premazati jednu stranu jajeta. Pažljivo staviti isečen detalj sa salvete na premazano mesto.
 5. Ponovo zahvatiti četkicom belance i premazati preko detalja, lagano, da se ne pocepa.
 6. Ostaviti da se osuši.

dekupaž jaja Na fotografiji se vide tri bela jajeta i jedno crveno (dole levo) urađeno ovom tehnikom. Sa zanimljivijim dezenom, rezultat će biti još lepši. Jaja izgledaju kao da su oslikana i izuzetno privlače pažnju. Ako ste u prilici da ukrašavate pačija ili ćureća jaja, preporučujemo dekupaž tehniku i za njih.

 

Mermerna uskršnja jaja

Da biste dobili efekat mermera, potrebno je iseći lukovinu od belog i crnog luka na sitne listiće (ne veće od 1 x 1 cm). Na mnogim pijacama se mogu kupiti već isečeni listići. Zatim, potrebne su vam i stare najlon čarape, isečene na dovoljno velike komade da mogu da se obmotaju oko jajeta. Pripremite i konac za vezivanje.Postupak:

 1. Jaja navlažiti vodom i uvaljati u iseckanu lukovinu.
 2. Na sredini komada najlon čarape staviti malo lukovine, a potom i jaje.
 3. Obmotati jaje čarapom, pazeći da se ne ispomeraju listići lukovine.
 4. Uvezati čarapu koncem. Dovoljno je obmotati nekoliko puta, bez vezivanja.
 5. Ovako umotana jaja poređati u šerpu i kuvati.
 6. U drugoj manjoj šerpi (može i veća džezva) pripremiti boju prema uputstvu sa kesice, s tim što se preporučuje da se stavi duplo manje vode, radi intezivnije boje.
 7. Vaditi vrela jaja iz velike šerpe i kuvati u manjoj (sa bojom) još 2-3 minuta.
 8. Izvaditi i sačekati da se ohlade.
 9. Skinuti najlon i lukovinu.
 10. Po želji, premazati jaja mašću ili uljem.

mermerna jaja

Ovako pripremljena jaja sigurno neće pući tokom kuvanja, jer su obmotana lukovinom i najlon čarapom. Što se boja tiče, najlepše efekte daju kombinacije sa plavom, ljubičastom i zelenom.

, , , , , , , ,

Za sad nema komentara.

Leave a Reply