Centar Beograda je u nedelju 13. juna bio mesto okupljanja malih proizvođača domaćih proizvoda i svih onih koji cene njihov trud i rad, a koji uživaju u konzumaciji autentičnih ukusa. Nas je put naveo baš na ovo mesto, a utiske i atmosferu sa bazara prenosimo vam putem ovog teksta i fotografija.
Organizator ovog bazara je Ana Nešić sa svojim timom administratora fejsbuk grupe “Mali proizvođači hrane u Srbiji“, koja broji više od 100 000 članova. Restoran Azbuka je ustupio svoju baštu da ugosti izlagače i posetioce. Kapacitet bašte je omogućio da se okupi oko petnaestak izlagača/proizvođača, mada je i pored tako “male, a odabrane ekipe”, bogatstvo ukusa bilo na vrhunskom nivou.
Za početak bismo izdvojili proizvode Organela. Predstavili su se organskim voćem, povrćem, jajima, potom džemovima, sokovima i čajevima. O kvalitetu nećemo ni pričati, jer je njihovo ime garancija kvaliteta. Tu su bili i Korali, koji su u ponudi imali čokoladne poslastice. Bilo je teško odlučiti se za omiljene – sa belom ili crnom čokoladom.
Tezgica koja nam se posebno dopala je nudila proizvode iz Malče (Niš) – Testenina od davnina. Nismo odoleli ručno rađenim testeninama od speltinog brašna sa dodatkom spanaća. Bilo je tu i drugih vrsta testenina, kao i sosa od pasterizovanog paradajza. Ljubazna Jovana nam je predstavila još jednom suvi začin sa kurkumom, o kome smo već pisali u našim izabranim proizvodima. Više o tome pročitajte OVDE.
U samom uglu bašte smestio se najmlađi pčelar koga smo upoznali, a koji vredno brine o pčelinjaku Stevanović. Kod njega smo probali najneobičnije kombinacije ukusa i ostali oduševljeni spojem nespojivog. Svakako preporučujemo i vama da probate med sa bademom u kome je mesto našla i himalajska so. Ukus donekle podseća na kikiriki puter. Još jedan njihov proizvod koji je ostao zapažen jeste med sa kurkumom, đumbirom i cimetom, i sve to takođe začinjeno himalajskom solju. Ovi proizvodi ne samo što su zdravi i ukusni, već su odličan izbor za pripremu dresinga, preliva, sosa…
Odmah pored ovog “medenog” izlagača, svoje mesto je pronašla Slatka teglica. Slatka teglica nas svojim džemovima, sokovima i čajevima vraća u detinjstvo, ali i nudi neke nove kombinacije ukusa kao što su džem od maline sa čija semenkama i stevijom, za one koji vode hrono dijetu. Osim ovih teglica, Mala Vlajna je takođe predstavila svoje medne proizvode.
Destilerija Braća Rajković je promovisala “Potpis”, rakije i likere, bogate ukusima srpskog voća (šljiva, dunja, kajsija, malina…). Od alkoholnih pića, bazar je predstavio i vinariju Plavinci, koja je pored vina, ponudila posetiocima nesvakidašnji preliv od aronije sa crnom čokoladom i papričicama, kao i jerusalimsku artičoku (čičoku), koren izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Od napitaka, svoje izlagačko mesto je pronašlo gazdinstvo Zekić, sa ponudom pasterizovanog soka od jabuke. Osim toga što se izdvajaju svojim zdravim proizvodom, ono što ih posebno ističe u odnosu na ostale proizvođače sličnih proizvoda jeste netipična, a izuzetno praktična ambalaža – bag in box sa točilicom.
Kada je reč o slanim zalogajima, naše preporuke idu za Gostiljski sir sa Zlatibora, ali i za savršen dimljeni kozji sir Que koza. Imali smo priliku da probamo taze grilovan sir, koji nas je pridobio svojim bogatim ukusom da smo isti i pazarili. Pored sireva, posetioci su mogli da degustiraju i kvalitetne ovčije prerađevine, poput kobasica i pršuta farme Lazarević.
Naši utisci o izlagačima su veoma pozitivni. Izuzetno ljubazni domaćini, spremni da predstave svoj proizvod na najbolji način, rado posvećuju pažnju svakom posetiocu. Bilo je tu i stranaca, koji su uživali u degustaciji proizvoda za koje možda nikad nisu ni čuli. Sve pohvale idu i organizatorima. Nadamo se da će nas uskoro ponovo obradovati pozivom na sličnu manifestaciju.
Za sad nema komentara.