Kod nas na Balkanu cimet je najzastupljeniji u pravljenju poslastica. Pita sa jabukama je nezamisliva bez njega. Često ga kupujemo u lokalnoj prodavnici ili marketu. A šta zapravo znamo o ovom začinu?
Postojbina cimeta je Azija. Hiljadu godina unazad ljudi ovaj začin koriste pre svega u medicinske svrhe. Poznata su njegova blagotvorna dejstva kod raznih upalnih procesa, virusnih infekcija, povišenog holesterola, artritisa… Cimet je bogat raznim mineralima, ugljenim hidratima i proteinima. Ali nije svaki cimet lekovit, tj. neke sorte imaju i neželjena dejstva. U svetu postoji više desetina različitih vrsta cimeta, a mi ćemo danas pisati o cejlonskom i kasiji, koje su inače najzastupljenije sorte.
Kasija, inače poznata kao kineski cimet, se lako uzgaja, zbog veće otpornosti biljke. Zbog toga je veoma rasprostranjena i jeftinija je od ostalih sorti. Njena boja je malo tamnija u odnosu na cejlonski cimet, a aroma i ukus su intezivniji i oštriji. Ono po čemu je ova vrsta specifična jeste veliki udeo sastojka po imenu kumarin, za koji je dokazano da može imati štetno dejstvo po organizam u obliku hepatotoksičnosti, ako se unosi u većim količinama. Zbog toga se ne preporučuje u ishrani, već kao aroma za sapune, mirišljave sveće i sl.
Cejlonski cimet je dobio ime po državi gde se izvorno gaji, Cejlon, novijeg naziva Šri Lanka. Njegova boja ima svetliji ton, žućkasto-braon boje, a ukus je donekle slađi u odnosu na kasiju. Štapići cejlonskog cimeta su krti, jer imaju nekoliko tanjih slojeva, te se lakše i melju, dok je kasija znatno tvrđa. Kako se u njemu kumarin nalazi u znatno manjim količinama, cejlonski cimet se preporučuje za konzumaciju. Može biti odličan dodatak jelima, umacima, kolačima, a u kombinaciji sa medom je izuzetno lekovit. Njegova blagotvorna dejstva su još efikasnija ukoliko je gajen organski.
Preporučujemo da cejlonski cimet nabavljate u prodavnicama zdrave hrane. Ako vam treba u prahu, obavezno na ambalaži proverite deklaraciju, dok se kod kupovite štapića treba voditi izgledom – cejlonski cimet ima nekoliko tanjih uvijenih slojeva, dok je za kasiju specifičan jedan deblji sloj.
Za sad nema komentara.