Lek iz prirode – lešnik – Specijaliteti
lešnici

Lek iz prirode – lešnik

Postoje brojna potvrđena i (još uvek) nepotvrđena lekovita svojstva lešnika. Teško da će lešnik moći da vas izleči od neke teže bolesti, ali će svakako doprineti izlečenju i smanjenju tegoba. Najbolje je ipak, koristiti ga kao preventivu.

Ono što ovaj orašasti plod izdvaja od većine lekovitih biljaka jeste njegov veoma prijatan ukus i način konzumiranja. Može se grickati sirov ili pečen, može se dodavati u kolače i torte, može se kuvati čaj… No, da krenemo redom.

mlad lešnikLeska je poveći žbun, koje može biti čak i drvo (u zavisnosti od vrste, naraste i do 10m). Plod leske je svima nama poznat lešnik. U 100 grama sirovih, svežih lešnika ima 628 kcal. Lešnik je bogat mastima, ugljenim hidratima i proteinima. Kada je reč o vitaminima, on sadrži vitamine C, B, E i K, a takođe i tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu. Lešnik je bogat i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, selen. Sve to nam čuva zdravlje, jača imunitet i daje snagu.

Lešnik pruža energiju organizmu, poboljšava koncentraciju i pozitivno utiče na nervni sistem. Zbog folne kiseline i vitamina B6, preporučuje se trudnicama radi pravilnog razvoja ploda, ali i da spreči nastanak postporođajne depresije. Ovo koštunjavo voće čuva srce i krvne sudove, a zbog prisustva omega 3 i 6 masnih kiselina, lešnik utiče na smanjivanje tzv. lošeg holesterola. Postoji verovanje da daje dobre rezultate i u lečenju potencije.Ulje lešnika je dobro za masažu, ali i kao zaštita od sunca. Malo je poznato da se čak i ljuska ploda može koristiti kao čaj, u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, hemoroida i stomačnih problema. Lekovita je i kora lešnika.

teglice sa pečenim lešnikom

Kao preventiva raznim bolestima, dobro je uzimati lešnik i med ujutru, na prazan stomak. To će razbuditi vaš organizam i štititi ga od stresa koje svakodnevnica nosi sa sobom. Poljoprivredno gazdinstvo Zarić pravi kombinacije lešnika i meda sa cejlonskim cimetom i kurkumom. O cimetu i kurkumi ćemo pisati više u nekom od sledećih postova, jer njihov blagotvorni uticaj na organizam zavređuje posebnu pažnju.

Postoje brojni recepti za pripremu jela sa lešnicima. Mi bismo voleli da nam ostavite recept za vaš omiljeni kolač ili tortu sa lešnicima na stranici NAPIŠI RECEPT.

, , , , , ,

Za sad nema komentara.

Leave a Reply