Ljubičasti krompir – povrće koje treba uvrstiti u meni – Specijaliteti
ljubičasti plavi krompir

Ljubičasti krompir – povrće koje treba uvrstiti u meni

Ljubičasti (plavi) krompir je stara sorta krompira poreklom iz Južne Amerike. Njegova upotreba je vremenom znatno smanjena, jer su se klasične sorte krompira pokazale mnogo boljom u smislu prinosa i veličine ploda. Danas, kada je utvrđeno da je ljubičasti krompir mnogo hranljiviji od “običnog”, njegova upotreba je sve učestalija širom sveta u okviru mnogih kuhinja.Otkud ova neobična boja?
Predrasuda je da je reč o nekom ukrštanju biljaka ili GMO proizvodnji. Zapravo plavo-ljubičasta boja ove biljke nije ništa drugo do uticaj pigmenta antocijanina, koji se inače nalazi u biljkama poput borovnice, kupine, brusnice, u crvenom kupusu, grožđu, ribizlama… Termičkom obradom boja se ne gubi, pa je zato zanimljiv detalj u tanjiru, pored toga što je ovaj krompir izuzetno hranljiv.

pire od ljubičastog krompiraČime je sve bogat ljubičasti krompir?
Flavonoidi i beta karoten čine ovu biljku snažnim antioksidantom, koji neutrališe slobodne radikale, sprečava štetno delovanje UV zračenja i ima antibakterijska svojstva. Ljubičasti krompir odlično utiče na varenje i reguliše visok pritisak.

Pored svega toga, njegov ukus je gotovo identičan uobičajenim sortama krompira. Može se kuvati, dinstati, pržiti, peći. Njegova kora je jestiva takođe. Može se pripremati kao glavno jelo ili prilog. Odlično ide sa mesom, začinskim biljem, sirevima i drugim porćem. Primer služenja ovog ukusnog povrća možete videti u okviru recepta OVDE.

Kako i gde nabaviti ovaj krompir?
Ako nemate uslova da ga gajite, možete ga nabaviti kod manjeg broja poljoprivrednih proizvođača. Mi preporučujemo gazdinstvo Lešnik Pro.

, , , , ,

Za sad nema komentara.

Leave a Reply