Jedna voćka na mnogo načina – šljiva – Specijaliteti
sljive

Jedna voćka na mnogo načina – šljiva

Čačanska, Požegača, Moravka, Dženarika, Metlaš, Fruškogorska, Stenlej, Belošljiva, Viktorija, Drenovka, Ilinjača i još mnogo drugih sorti se gaji u Srbiji. Jedna smo od vodećih zemalja u svetu po proizvodnji šljiva i zbog toga se ona može smatrati našim brendom.

Ovo je voćka bogata kalijumom, vitaminima C, A i K, magnezijumom, kalcijumom i mnogim drugim vitaminima i mineralima. Rado je jedemo sirovu i u prerađenom stanju zbog njenog prijatnog ukusa. Možda ljubiteljima slatkog prvo na pamet padne džem, kada je u pitanju prerađena šljiva, dok oni koji uživaju u konzumaciji alkohola pomisle na rakiju. U bilo kojoj varijanti obrade, šljiva je neizostavni deo svakog srpskog domaćinstva.

Od ostalih proizvoda, tu su: suve šljive, kompoti, nadevi i prelivi za razne specijalitete, pa čak i sladoled. Sladoled od šljiva smo imali priliku da probamo u zanatskoj radionici pod imenom Poslastičarnica. Ovaj simpatični kutak u centru Beograda je bogat raznolikim ukusima sladoleda, gde se koriste najkvalitetniji sastojci i najneobičniji ukusi, pa tako pored uobičajenih imaju i sladolede od: drenjine, borovnice, mušmule, kruške… pa čak i od vina, bejlisa i drugih alkoholnih pića. Osim sladoleda, služe i kafu, naravno ne sasvim običnu. Reč je o afogatu, mešavini kafe i sladoleda.

No, da se vratimo šljivi i njenim vrlinama. Osim zbog ukusa, ljudi je rado konzumiraju, jer izuzetno dobro utiče na digestivni trakt, reguliše nivo šećera u krvi, podstiče detoksikaciju organizma, sprečava bolesti srca, povoljno utiče na kosti i ubrzava metabolizam. Dakle, šljiva je podjednako hranljiva i lekovita.

dekoracija od voca

Od kolača najpoznatije su gomboce (knedle sa šljivama), rolat, kiflice, a tu je i standarni kolač sa šljivama, sličan onom sa višnjama. Uz kombinaciju sa ostalim voćem, može se napraviti zdrava voćna salata, ali i odlična dekoracija svečanih trpeza. Da li ste znali da se rakija može peći i od suvih šljiva? Nismo još imali priliku da probamo, ali ako imate preporuku za nekog domaćina, javite.

Koji su vaši omiljeni proizvodi od šljiva? Pišite nam u komentaru, a možete na ostaviti i recept na Napiši recept, ako imate neki specijalitet koji biste podelili sa nama.

, , , ,

Jedan odgovor na Jedna voćka na mnogo načina – šljiva

  1. Milos 13.09.2020 at 14:13 #

    Odlican tekst. Sladoled od sljiva nisam probao do sad, nisam ni znao da postoji.

Leave a Reply