Utisci sa Gastro Kupa Srbije 2020 – Specijaliteti
gastro kup

Utisci sa Gastro Kupa Srbije 2020

Ovog vikenda (26. i 27. septembra) Novi Sad je bio domaćin jednoj manifestaciji, koja se već četvrti put održava. Izbor za najboljeg kuvara Gastro Kupa Srbije ove godine podrazumevao je takmičenje u pripremi nekoliko vrsta specijaliteta. Tako su se profesionalni kuvari nadmetali u spremanju jela od piletine, jela od testenine, u modernom nacionalnom jelu, nacionalnoj trpezi, poslasticama od čokolade, dekorativnim tortama i karvingu.

seckanje povrća

Uz mere prevencije od širenja virusa COVID 19, posetioci su mogli da vide kako vrhunski majstori pripremaju hranu. Osim što su na licu mesta videli proces kreiranja ukusnih i divno dekorisanih specijaliteta, imali su prilike i da vide recepte po kojima se oni prave. Na nekoliko štandova (boksova) gde su se takmičari nadmetali u seckanju, prženju, kuvanju, serviranju i drugim koracima pripreme jela, mogli su da se osete blagi mirisi koji su nagoveštavali o kakvim se namirnicama radi. Primetili smo da su takmičari bili uglavnom mladi kuvari, među kojima su se isticale i mlade kuvarice svojim umećem.

priprema jelaOsim štandova gde se pripremala hrana,bilo je i nekoliko izlagača – sponzora ovog događaja. Ono što nas je pomalo razočaralo jeste nepostojanje nekog programa koji se mogao dobiti na ulazu (kad je koje takmičenje, kad je proglašenje pobednika), neobeleženost imena takmičara na štandovima, kao i vrlo malo izlagača. Jasno je da ovde reč o takmičenju kuvara, ali sigurni smo da bi posećenost bila veća kad bi posetioci mogli da vide, probaju ili kupe proizvode nekih poljoprivrednih gazdinastava. Sugerisali bismo i na to da se eventualno srednje i visoke škole iz oblasti kulinarstva i ugostiteljstva promovišu na ovakvim događajima, kako bi se mladi ljudi – budući kuvari – upoznali sa ovim zlatnim zanatom. Cilj ovog takmičenja i jeste zapravo promocija i popularizacija kulinarstva u Srbiji.

I pored svega, uživali smo u specijalitetima. Od onoga što je naš fotoaparat obeležio nismo mogli da se odlučimo šta nam se više dopada. Evo nekoliko vrhunski serviranih jela koje želimo da podelimo sa vama.

Da li vi možda imate recept koji biste podelili sa nama?

Evo prilike da to učinite na NAPIŠI RECEPT.

, , , , ,

Za sad nema komentara.

Leave a Reply