Šta je bamija? – Specijaliteti
bamija

Šta je bamija?

Donedavno mi je bila nepoznata ova biljka. Za nju sam saznala na jednom sajmu hrane od Momčila Ćalića, koji od nje pravi raznorazne proizvode. Bamija (ili okra) je povrće koje ima jestive mahune. Potiče iz Afrike i cvetom podseća na hibiskus. Izuzetno je zdrava i vekovima se koristi u ishrani. Bogata je vitaminima i vlaknima te dobro utiče na probavu, pospešuje rad debelog creva i bubrega, a koristi se i za prevenciju dijabetesa. Izuzetna je i kod održavanja trudnoće.

kafa od bamijeZa mene je bilo pravo otkriće šta se sve može napraviti od bamije. Može se konzumirati u sirovom stanju, dodavati u čorbe, gulaše… Pravi se turšija, čaj, pa čak i kafa. Zapravo ovo nije prava kafa, već zamena jer u njoj nema kofeina. Zato se i preporučuje njena upotreba. Ne utiče na nervni sistem, pa je mogu konzumirati svi. Može se spremiti kao topli napitak, tj. kao standardna kafa ili kao ledena kafa. Njene prednosti u odnosu na kafe sa kofeinima su što jača imuni sistem i otklanja glavobolju. Ko više voli čajeve, receptura je jednostavna: 1 supena kašika bamije se prelije sa 2 dl ključale vode, te se ostavi oko 30 minuta da odstoji. Procedi se i pije 3 puta na dan.

čorba od bamije

Foto: Aleksandra Prokopijević

Na fotografiji sa desne strane je čorba od bamije, po receptu iz Konje. Osim što je ukusna, okra će obogatiti svaki ručak svojim zdravim sastojcima. Dobar dodatak je limun, za one koji vole kiselkaste čorbe.

Ko ima uslova može i sam gajiti ovu ukusnu riznicu zdravlja. Uspeva na sunčanim stranama bašte i voli plodno zemljište. Može se sejati na zatvorenom, pa rasađivati, a može se seme posaditi i direktno u baštu, ali bi trebalo sačekati toplije vreme za to. Bamiju je potrebno zalivati u sušnim periodima i štititi od štetočina, najbolje fizičkim uklanjanjem (ručno), ako do napadanja dođe.

Da li ste vi do sada pripremali nešto od bamije? Bilo bi nam drago da podelite recept sa nama na NAPIŠI RECEPT.

, , , , ,

Za sad nema komentara.

Leave a Reply